Angst op de werkvloer sluimert vaak onopgemerkt, maar kan een stille sloper zijn van zowel persoonlijke als professionele prestaties. Hoe ga je hier effectief mee om? Wat kun je doen om zowel je zakelijke als privéleven op orde te krijgen, om op een gezonde manier met angst om te gaan? Het is tijd om de teugels in handen te nemen. Hier zijn 6 effectieve strategieën die je kunt toepassen: 

1. Eerst erkennen, dan aanpakken

Het besef dat angst niet iets is om je voor te schamen. Dit is een gevoel dat aandacht verdient, op de juiste manier. Je wilt weten wat er achter schuilt en of het wel de moeite waard is om je er druk over te maken. Of het nu gaat om het gevoel van onzekerheid voor een belangrijke vergadering of de constante druk om te presteren, erkenning van deze emoties is de eerste stap naar beheersing. 

2. Privé en zakelijk in harmonie

Idealiter komt persoonlijke én professionele groei uitgebreid aan bod op de werkvloer. Is dit niet is wat direct van het management komt, dan is het aan jou om zelf het initiatief te nemen. 

Begin door een balans te vinden tussen je werk en privéleven. Misschien betekent dit dat je duidelijke grenzen stelt voor je werktijden en zorgt voor voldoende ontspanning en tijd voor jezelf buiten het werk. 

Bovendien is het belangrijk om je niet af te sluiten. Stimuleer gesprekken over mentale gezondheid en benadruk dat het oké is om je angsten te delen. Het legt mogelijk een basis voor een omgeving waar iedereen zich gehoord en begrepen voelt.

3. Doelen binnen handbereik

Voortdurend jagen naar onhaalbare doelen is een recept voor angst, maar jezelf doelloos voortzetten werkt ook zeker niet in je voordeel. Ga er eens voor zitten, en stel realistische, haalbare doelen die je motiveren zonder je te overweldigen.

4. Adem in, adem uit

Als de angst hoog oploopt, dan resteert je eigenlijk maar één iets simpels om eerst te doen. Gefocuste ademhaling. Dit kan je absolute reddingsboei zijn in tijden van nood. Neem een moment van mindfulness of een snelle ademhalingsoefening en verricht wonderen om je geest te kalmeren en je concentratie te hervinden.

5. Meester in tijdmanagement

Een overvolle planning kan je beste vijand worden. Prioriteer, delegeer en neem regelmatig een welverdiende pauze. Soms is het nodig om even afstand te nemen, een frisse neus te halen of gewoon vijf minuten te ontspannen.

6. Weet wat je wilt, en waar je voor staat!

Kortom, voor balans en angstvermindering op je werk is het belangrijk om te onthouden dat je doet waar jij je goed bij voelt. Is er iets op werk dat tegen je normen en waarden ingaat? Heb je het gevoel dat er niet naar je geluisterd wordt? Komen de bedrijfsdoelen niet overheen met jou persoonlijke groei? Dan is het wellicht tijd om een ander werkonderkomen te vinden. Doe iets waarmee jij je in topconditie voelt en wees niet bang om je idealen te ondernemen. Succes!